Singer & Songwriter

Oma kuva
Ari Wahlberg: SingerSongwriter / Musician. Gendre/Sävy: Smoothie-Country-Folk-Pop-World. Spotify https://open.spotify.com/artist/2T3hUWKECGs0VG5ZwVsyN8

Tervetuloa seuraan!

Powered By Blogger

Translate

perjantai 31. toukokuuta 2013

Huuliharmonikkaa, sitä kaikki diggaa!

Huuliharmonikkaa, sitä kaikki diggaa!
Ari puhuu huuliharpusta osat 1-3 
"Arin huomioita huuliharppuilusta ja sen saloista"

www.ariwahlberg.com
www.youtube.com/arinpop kanavalla lisää videoita Arin ensimmäisistä blues huuliharppu rävellyksistä, mietteitä ja lentäviä lauseita! Tsekkaa!



Heipparallaa!

Mun viimeisen parin viikon intensiivinen tutustuminen blues harppuiluun on saanut pisteen ja päätöksen näiden videoiden muodossa. Olen koukussa ja pahasti, heh, siis tohon hemmetin huuliharppuun. Se sai ehkä liikaakin huomiota,  muiden juttujen jääden hiukan paitsioon tänä aikana. Ja alkuahan tämä kaikki vasta on, treeni pitää olla kokoajan päällä, varsinkin puhallinsoittimissa.

Kun mä jostain innostun se on sitten semmosta totaalista meininkiä, haluan että koko maailma sen tietää, nyt kun se on mahdollistakin näissä välineissä, tätä voi verrata rakastumiseen! Sama fiilis! Siksi olen aika runsaastikkin asiaa toitotellut videoin ja valokuvin nettikanavilla! Ehkä se on ollut joillekin jo yliannostettu määrä, heh!

Videoille siis tallentui aina sitä mitä kulloinkin treenailin, että muistaisin itsekin myöhemmin mites ne jutut meni, ja kuten totean näissä tuoreissa "Ari puhuu palturia, eiku siis huulharpusta tarkoitan" videoissa, youtube on hyvä kanava tiedostojen säilömiseen, heh!

Nämä "APH" videot ovat puhepitoisia, kuten jo otsikkokin sen sanoo. Kerron sen mitä huuliharpusta on tarttunut tähän asti mieleen ja annan vinkkejä mistä tietoa saa lisää ym. jutustelua, monologia.

Laitan tähän vielä ne pari linkkiä huuliharpun soittajista joista puhun videoissakin kaikille kiinnostuneille!

Mulla saattaa olla hiukan puutteita niissä mun skaalojen selvityksissä, puhun siis duuriskaalasta videolla. Pentatoonisesta "blues skaalasta" en toisaalta mitään. Eli pentatoonisen 10 reikäisen harpun skaalat ovat duuri- ja blues skaala, joita päntätään eri kohdista ja eri asemista (positioista), jolloin on opittava "bendaus" ja "over blow" soitto tekniikka. Bendaus on niistä tosin se "tärkeämpi" tai siitä ainakin kannattaa aloittaa.

Bending (bendaus)
Videolla mä kävin läpi 1-4 reiät, tästä huulihappu kaaviosta selviää että 6. reikä on myös bendattavissa! Yläpuolella olevat sävelet 8-10 reikien kohdilla ovat niitä "over blow" nuotteja, en tiedä miksi niissäkin lukee bending, no joo bendaustahan se tietty on mutta, kaikissa opetusvideoissa puhutaan termillä "over blow" silloin kun puhalletaan "ylimääräiset" nuotit. Googlaamalla "blues harp" löytyy paljon aiheeseen liittyviä kaavioita, tämä kaavio on alkuvaiheessa ihan kelpo.




Videossa puhun "englantilaisesta hullusta harpistista" muistaakseni, tässä on hänen kanava ja skaala pläjäys, tsekkaa se niin oot viisaampi! En ole tutkinut onko hän Englannista tms. ja hullulla tarkoitan hyvässä mielessä kreisi, of course! (PS: Tämä kaveri mielestäni "ylipuhaltaa=overblow" muitakin reikiä kuin edellä olevassa kaaviossa on kuvattu, eli se on jo paljon edistyneempää soittoa ja eiköhän semmoinenkin kaavio löydy Googlesta!)




Sitten oli juttua "ruotsin håkanista", tässä hänen kanava, hän selittää asiat perinpohjin ja ymmärrettävästi!




Lopuksi Mr. Wilson video





Jeah, tämän skrivailun myötä on tällä erää tyydyttynyt mun huuliharppuilusta intoilu teille hyvät ystävät!  Mä jatkan harjoituksia.

Kiva että kävit sivulla, tervetuloa uudelleen!

-Ari-

maanantai 27. toukokuuta 2013

Tunnelmia Katriinamiesklubilta

Ari Wahlberg Katriinamiesklubilla 7.2.2013, Ravintola Kustaa Vaasa, Helsinki



Hauska alkuvuoden keikka Katriinamiesklubilla. Talvella ei porukat jaksa hirveästi liikkua klubeilla, mutta paikalla oli ilokseni innokas musasta pitävä jengi. Soitin uusia ja vanhoja biisejäni, jengi osallistui aktiivisesti ralleihin laulamalla ja "leikkimällä" mukana. Siitä mä tykkään, "one more time"! Tässä muutama video illan setistä. Kiitos Antti Hintsalle kuvaamisesta!

-Ari-

torstai 23. toukokuuta 2013

10 reikää eli Ari huuliharppuilun pauloissa

10 reikää eli Ari huuliharppuilun pauloissa

Voiko vanha koira oppia uudet temput, ehkäpä sitä pitäisi kysäistä asian harrastajilta. Mä meinaan kertoa siitä voiko tämmönen "vanha koira" ku minä oppia jotain uutta jos oikein kovasti treenaa ja on innostunut asiasta. Eli huuliharpun soitosta mä haluun teille kertoo...

Huuliharppu!

Mikä fantastinen soitin. Kulkee aina mukana eikä vie taskusta sen enempää tilaa kuin kännykkä.
Huuliharppu kärpänen puraisi mua jo parisen vuotta sitten (KYLLÄ! niitä on semmosiakin kärpäsiä) jolloin tutustuin soittimeen ensimmäisen kerran paremmin. Heh enpä olisi uskonut että sen oppiminen on niin vaikeata  ja että mitä kaikkea mestarit sillä toisaalta saavat aikaan. Tässä pientä analyysia huuliharpun saloista ja soittoteknisistä eroista asiasta kiinnostuneille. Meikäläisen tekemiä huomioita ja muita faktoja, joita ei kuitenkaan pidä ottaa absoluuttisena totuutena.

10 reikäinen pentatooninen harppu (pentatooninen sävelasteikko = blues asteikko)
1. Folk harppu 2. Blues harppu




Folk harppu

Folk harpun soittotyylille tyypillistä on sen puhaltaminen Straight Harp (kyllä sitä imetäänkin mutta ei siten kuin blues harppua, tämä jaottelu on tyypillinen tapa erottaa soittotyylit toisistaan) , nuotteja ei "bendata=venytetä", vaan äänet muodostetaan luonnollisesti huuliharpun reikiin "normaalisti" puhaltaen. Soittotyylille on myös ominaista että toisinaan soitetaan sointuja, useampi ääni yhtä aikaa eli ei pelkästään pelkkiä yksittäisiä ääniä (nuotteja). Useimmiten huuliharppu on kiinnitetty soittajan kaulaan ripustettavaan telineeseen mikä on suosittua mies ja kitara tyyppisissä ratkaisuissa. Maailmanluokan esimerkkeinä Neil Young, Bob Dylan jne. Itse soitan myös tällä tyylillä. Laulamisen ja kitaran soiton lomassa puhaltelen välillä huuliharppuunkin. Kuulostaa helpolta, niinhän se  onkin, sen jälkeen kun aivot on ohjelmoitu uudelleen ja kaikki on lihasmuistissa. Tämän motoriikan opettelun kanssa ei varmasti aika tule pitkäksi, kyllä se sen verran jonglööritaitoja vaatii. Folk harppu soittotyyli on helpompi oppia ja omaksua kuin blues harppu meininki mielestäni.


Blues harppu

Blues harppua "ei voi oikein soittaa" telineeseen kiinnitettynä. Harppu pitää ottaa kauniiseen käteen ja se on myös bändeissä  aina dominoiva soolosoitin. Käteen ottamisen syynä on se, että Blues harpun soitto vaatii harpun täydellistä kontrollointia, se ei saa lipsua. Esimerkiksi huuliharpputelineessä oleva soitin liikkuu aina jonkin verran eli "karkaa" soittajalta. Todellisempi syy miksi Blues harppua ei voi soittaa telineeseen kiinnitettynä on se, että ääntä manipuloidaan kaikilla mahdollisilla tavoilla, käsillä, huulilla, ilmanpaineella, imemisellä, "ylipuhaltamisella" Over blow, toisinaan esim. huuliharpun takaosaa pitää olla avoin, toisinaan sen pitää olla kämmenien peitossa. Oikean Blues soundin tuottamiseksi harppua pidetään aina kädessä. Bändeissä harpun ääntä vahvistetaan vahvistimella, pyritään mahdollisemman "mutaiseen" ääneen. Huuliharpuille on kehitetty myös aivan omanlaisiaan mikrofoneja, jotta olisi helppoa toisinaan ja tarvittaessa yhdelläkin kädellä pitää sekä huuliharpusta että mikrofoonista kiinni.

Ns. Cross Harp soittotyylillä tarkoitetaan huuliharpun imemistä ja bendaamista. Blues soitolle  ja musiikille on tyypillistä juuri tuo "bendaus"=äänien venyttäminen ja siniset sävelet instrumentista riippumatta (laulu, kitara, saksofoni jne.). Huuliharpusta muodostetaan "ylimääräisiä" sävelkorkeuksia ja tuotetaan ääniä joita ei "normaalilla tekniikalla" (Folk harppu) harpusta muodostuisi. Kaikki huuliharpun reiät eivät ole bendattavissa joten opeteltavaa riittää. Bendausta on myös vaikeata teoreettisesti opettaa, itse olen löytänyt ja katsonut lukemattomia videoita aiheesta, ja kaikissa on loppupäätelmänä, se että miten ääniä bendataan on vain itse löydettävä, soitettava harppua joskus jopa vuosia ennenkuin saa muodotettua nämä "siniset sävelet" oikein, vibraaton ym. hienouksia. Bendaamisen onnistumiseen vaikuttaa esimerkiksi ilmanpaineen ja soittajan huulien ja suun välinen "oikeanlainen kulma". Kaikkien Blues harpistien ehdottomia esikuvia on Blues harpun pioneeri Little Walter. Nykypäivän soittajista Kim Wilson on kiistatta maailman parhaimmistoa ellei paras.

Minulla alkoi huuliharpun soitto Folk harpulla ja nyt pikkuhiljaa olen siirtynyt opiskelemaan Blues harpun saloja ja siinä sitä opiskelua riittääkin. Se on vuosien juttu. No tavoitteena ei ole tulla maailman parhaimmaksi, mutta ei kyllä olla maailman huonoinkaan (smile)!

Jos olet erimieltä tekemistäni huomioista otan mielelläni korjaus ehdotuksia vastaan, oppia ja tarkennusta asiaan itseäni paremmin perehtyneiltä.

-Ari-



sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Se on kesä



Blues Harp & Summertime = Happiness (Huuliharppu & kesäaika = Onnellisuus)

Nyt on kiva pitää harppua mukana ja musisoida missä vaan näin kesä aikaan! Mieletön soitin, niin kun mun toinen intohimokin eli ukulele.

Näillä videoilla ei ole sinänsä mitään sapluunaa tai tarkoitushakuisuutta, kunhan hiukan tallentelen omia fiiliksiä ja harputtelua ym. Sivutuotteena saattaa syntyä sitten jotain uuttakin "suurempata"! Tankataan itsekukin deetä taivaalta kun sitä taas saa ja ollaan iloisin mielin!

-Ari-

perjantai 17. toukokuuta 2013

Mikä on maailmassa hauskinta?



Mikä on maailmassa hauskinta? Tutun näköinen tyyppi tossa jotain selittelee...heh!

Kiva kun kesä on vihdoinkin alkanut / alkamassa, hieman jo nenässäkin tuntuu, kuulun niihin jotka kärsivät kesäisin allergiasta, no onneksi siihen on olemassa lääkkeet, ei tarvitse olla nuhanenänä kokoajan.

Blogin kirjoittaminen on muodikasta ja suosittua nykyisin tai kaippa se on ollut jo sitä muutaman vuoden. Itse kirjoitan ja teen kokoajan luovaa prosessia musiikin saralla, ei oikein tahdo into riittää enää bloggaamisen, facebookissahan ja kotisivulle tulee laitettua ajankohtaisia asioita, mitä milloinkin on menossa. Se on tuntunut riittävän.

Se on selvä että nykyajan informaatio tulva ja erilaiset mediat uuvuttavat ihmisen, ei välttämättä jakseta syventyä enää mihinkään. Lukeminenhan vaatii aikaa ja keskittymistäkin, saati sitten se kirjoittaminen.

Lauluntekijänä näkökulmasta kirjoittaminen on aina tiivistämistä, mikä sopii hyvin mulle, keskittyä olennaiseen, sanoa asiat lyhyesti, ilman jaarittelua, parhaimmillaan. Tutkielmat, kirjat ym. laajempi kirjoittamisprosessi vaatii taas kykyä laajentaa jokainen pilkku vielä miljoonaan eri osaan, joka minulle oli jo kouluaikana vastenmielistä...hehe kokeissahan piti kysymyksiin vastatessa selvittää asiat aina perinpohjin. Silti olen melko varma, että tulevaisuudessa aion tehdä ja kirjoittaa kirjan. Mikä sen muoto tulee olemaan sitä on hyvin vaikea nyt sanoa, pelkästään se ajatus ja prosessin läpivieminen on kiehtova ajatus. Ja haaveitahan ihmisellä pitää aina olla!

Ihminen on impulsiivinen olio halutessaan, kuten huomaat, ajatukset harhailevat asiasta toiseen, vaikka en yhtään tiennyt mitä tähän kirjoittaisin, harakanvarpaita syntyy kuin itsestään. Kirjoittaminen on helppoa ja palkitsevaa silloin kun ei kahlitse itseään, antaa palaa vaan. Jotenkin asiat sitten kuitenkin nivoutuvat yhteen.

Siinä se tais olla tällä kertaa, sanat ilman säveliä! (heh)

Kiva kun kävit sivulla, tervetuloa uudelleen!

-Ari-



maanantai 13. toukokuuta 2013

Ari Wahlberg Ihmemaan Palatsissa albumi ilmestynyt 13.5.2013



Ari Wahlberg Ihmemaan Palatsissa 
(Julkaistu 13.5.2013 / Kaikki digikaupat)


Heipparallaa!

Uusi albumini on julkaistu tänään 13.5.2013 digitaalisesti kaikissa hyvissä digikaupoissa kuten mtv3store, meteli.net, cdon.com, amazon, iTunes, digiAnttila jne.

Perinteisenä Cd-formaattina albumi on tilattavissa Grande Records Shopista myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Albumilla on 15 uutta biisiä. Tällä kertaa biisien teemat olivat tarkoituksellisesti kirjavampia kuin aikaisemmin mitä olen tehnyt, jotta uudistumista tapahtuisi, eivätkä ajatukset rullaisi paikallaan. Mielestäni onnistuin siinä hyvin. Otin erilaisia "ääniä" ja "rooleja" kertoakseni nämä tarinat, se oli hauskaa. Ajatuksena oli toteuttaa levy jossa eri tyylilajit olisivat sulassa sovussa, vähän samaan malliin kuin esim. the Beatles yhtyeellä, heillähän samalla levyllä saattoi olla esim. rokki-biisejä, lastenmusaa jne.

Koska en tee biisejä pöytälaatikkoon, enkä halua pantata niitä muutenkaan mihinkään tulevaisuuten halusin laittaa mahdollisimman monta kevään aikana syntyneistä lauluista tälle albumille, antaa niille mahdollisuuden elämään kuulijan korvissa.

Kevät oli tosiaan poikkeuksellisen hedelmällinen biisi mielessä meikäläisellä. En kuitenkaan halua tuottaa biisejä kuin maksamakkaraa, ilman tunnetta. Täytebiisejä en tee. Lähtökohtana pitää olla inspiraatio ja idea, biisistä pitää itse digata! Minulla se on se palo joka niitä biisejä laittaa tekemään ja olen pitänyt sisäisen kanavani kokoajan auki, en ole kahlinnut ajatuksia, olen antanut kaiken tulla mikä on tullakseen. Mun mielestä biisintekijän homma on tehdä biisejä, hyvin erilaisistakin aiheista, eikä kaupalliset näkökohdat saa vaikuttaa tekemiseen, silloin ollaan siellä maksamakkara-tehtaassa. Se ei oo mun juttu, Olen ollut tietysti iloinen, että uusia lauluja on syntynyt yllättäin runsaastikin. Itselläni tekeminen ruokkii tekemistä, ajatukset kehittyvät, tulee uusia ideoita, välillä niin ryöppäyksellä ettei itse perässä pysy.

Nyt on myös sellainen kutina että tämän vuoden aikana saattaa tulla vielä jonkunlainen uusi albumi kokonaisuuskin tehdyksi, kunhan olen hiukan hengähtänyt ja toipunut tämän albumin pyörteistä. Heh, olen varmasti harvoja jotka uuden levyn julkaisupäivänä spekuloivat jo seuraavasta albumista, no mä olen tämmönen! Rolling Stone!

Siinäpä ne tärkeimmät!

Tutustu albumiin! Käväise Ihmemaan Palatsissa tsekkaamaassa meininkiä, jos et ole sitä vielä tehnyt!


Musiikki terveisin

-Ari-